Korona virüsünün yaratmış olduğu bilinmezlikle karşı karşıya kaldığımız bugünlerde duygu durumumuz doğrudan etkileniyor. Bilinmezlik ve rutinden kopma ile karşılaştığımız herhangi bir durumda ortaya çıkan ilk duygu durumu kaygıdır. Bilinmezliğin kesin bir cevabı olmadığı için de kaygımız pekişir.
Korona virüsün ve evde kalmanın tavsiye edildiği bugünlerde de her birimizin deneyimlediği duygu durumunun da olduğunu kaygı söyleyebiliriz. Karşı karşıya kaldığımız virüs doğrudan kaygımızı tetiklediği gibi, evde geçirdiğimiz günlerde bir günümüzü nasıl şekillendireceğimizi bilememek, yapacaklarımızdan kısmen veya tamamen mahrum kalmak, önceden zihnimizde oluşturduğumuz programları hayata geçirememek de kaygımızı maalesef pekiştiriyor.
Ev, kendiliğinde oldukça dikkat edici etkenleri de barındırır. Evde kaldığımız bugünlerde dikkatimiz ev içerisinde yapılacak işler sayesinde kolayca dağılabilir. Bunun önüne geçmek için takınılabilecek davranışçı tutum ise evde geçirilecek bir günün önceden planlanması olabilir. Örneğin işyeri yerine evde çalışıyorsanız, aynı işe gider gibi rutinlerinizi hayata geçirebilirsiniz. Erken kalkabilir, tıpkı işyerindeymiş gibi kendinize belirli bir çalışma alanı ve saati belirleyebilirsiniz. Buradaki önemli nokta, etrafınızda işyerinizdeki gibi çalışma arkadaşlarınız ve/ya üstleriniz olmasa dahi kendinizi işe odaklanma konusunda motive etmektir. Ne yazık ki pek çoğumuz etrafımızda bizi motive eden bir dış faktör olmadıkça kendimizi motive etmekte zorlanırız, bu doğal olarak ev ortamında işlerimize karşı motive olmamızı da etkileyecektir. Bunun için yapılacak işlerin bir listesini çıkartmak, mümkün olduğu kadar bu işleri belirli bir saat aralığında halletmek ve tıpkı işyerindeymiş gibi belirli saatlerde kısıtlı bir zaman aralığında mola vermek yardımcı olacaktır.
Evden işlerinizi halletmek size kendinizi daha yeterli hissettirse de evde “canınızın sıkılmasını” gideremeyebilir. Bu noktada kendi iç dengenizi sağlamak önemli bir yer teşkil edecektir. En basit tabiriyle iç dengenizi kendi iç kaynaklarınızı harekete geçirerek koruyabilirsiniz. İç kaynakları güçlü yanlarınız olarak özetleyebiliriz. Kendimizi güçlü hissetmemiz sağlayan bu iç kaynakları harekete geçirmek için size iyi gelen şeyleri yapmaktan başlayabilirsiniz. Bunlar kitap okumak, yemek yapmak, egzersiz yapmak, tamamlanmamış işlerinizi tamamlamak, kendinize bakım vermek ve öz şefkat uygulamak olabilir.
Özellikle tamamlanmamış işlerinizi tamamlıyor olmak zihninizin yoğunluğunun hafiflemesine ve an’a odaklanmanıza sebebiyet verecektir. Eğer ki tamamlanmamış işlerinizi ev içerisinde halledemiyorsanız, gelecek için planlama yapabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise; (karantinanın ne zaman biteceği henüz bilinmediği için) tamamlanmamış işler için kesin bir zaman belirlemeden plan yapmak olabilir. Örneğin; “Mayıs ayında egzersize başlayacağım” yerine “Spor salonları açıldığı zaman egzersize başlayacağım” gibi bir hedef belirleyebilirsiniz.
Tamamlanmamış işlerinizi fiziken veya zihnen hallettiğiniz durumlarda ise kendinize ve ihtiyaçlarınıza yönelmek daha kolay olacaktır. Bu sayede kendinize öz şefkat göstermeyi de deneyimleyeceksiniz. Öz şefkat uygulamalarını en basit şekilde size iyi gelecek, sizi fiziken ve zihnen rahatlatacak herhangi bir aktivitede bulunmak olarak özetleyebiliriz. Evde yapacağınız egzersizler, yoga, nefes ve beden gevşeme egzersizleri öz şefkati deneyimlemeniz için size yardımcı olabilir. Bunlara ek olarak, öz şefkat içerisine giren öz bakım uygulamalarından yararlanmak da iç dengenizi korumak için size yardımcı olacaktır.
Tüm bunlara ek olarak, gündelik hayatın koşuşturmasında sevdiklerinize vakit ayıramadığımız durumlar bir hayli fazla. Evde kaldığımız bugünleri, sevdiklerimizle vakit geçirmek ve paylaşımda bulunmak için de fırsata çevirebiliriz. İster aynı evi paylaştığınız canlılarla (partnerler, çocuklar, aile üyeleri, evcil hayvanlar), isterse de fiziken yan yana olmadıklarınızla tekrar bağ kurmak ve/ya kurulan bağları paylaşımları arttırarak güçlendirebilirsiniz. (Özellikle karantina sırasında duygusal ilişkilerde ortaya çıkabilecek olası sorunlarla ilgili “Blog” sayfasındaki “Karantinada Romantik İlişkiler” başlıklı yazımı da okuyabilirsiniz.)
Hayat içerisinde kontrol edemeyeceğimiz birçok sorunla karşılaşıyoruz ve karşılaşmaya da devam edeceğiz. Mühim olan nokta bu sorunları kontrol etmek ve/ya önlemek değil; bu sorunlar ortaya çıktığında bunları yaratıcılığımızı ortaya çıkartarak yönetebilmektir.