NEDEN PSİKOTERAPİ?

Neden Psikoterapi | Melisa Paker

NEDEN PSİKOTERAPİ?

Psikoterapi en basit tabir ile bireyin kendisini keşfetme sürecidir. 

Her birimiz zaman zaman “Neden böyle düşündüm ki?”, “Bazen kendi yaptıklarıma inanamıyorum”, “Aslında hiç bunları söyleyecek bir insan değilimdir.”, “Mantıken bu kaygılarımın yersiz olduğunu biliyorum ama kendime engel olamıyorum.” gibi cümleler kurarız. Bunun sebebi aslında kendimizi bilmememiz veya sabit kalmamamız değil, kişiliğimizin derinleriyle çoğu kez temas edemiyor oluşumuzdur. Psikoterapi işte tam da bu noktada devreye girer ve terapistiniz ile benliğinizin derinliğine doğru sizi bir yolculuğa çıkartır. 

Psikoterapi aracılığıyla kendinizi yargılayan, küçümseyen, suçlayan; kendinize öfkelenen, kızan, eleştiren ama aynı zamanda kendinize şefkat ve ilgi gösteren, duygusal ihtiyaçlarınızı size hatırlatan yanlarınız ile tanışırsınız. Bu tanışıklığınız önceden varsa dahi, psikoterapi sayesinde bu yanlarınız arasında kalan, hangisinin “doğru” ve “işlevsel” olduğunu kestiremeyip kendinizi yorduğunuz veçıkmaza soktuğunuz durumları bir dengeye sokarsınız. Bu dengeyi bulma halinin ön koşulu ise her şeyden önce kendinizi olduğu gibi kabul etmektir; öyle ki kendini ve içindeki bu farklı tarafların varlığını kabul etmeyip inkar bir birey bu yanları arasında da bir denge sağlayamaz. Psikoterapinin bir diğer büyük katkısı da kendinizi olduğunuz gibi kabul etmenizdir.

Bireyin kendisini olduğu gibi kabul etmesi ise “Tamam işte ben buyum, değişmeye gerek yok, ne yapayayım ben de böyle kaygılı/korkulu/sinirli/eleştirel vb bir insanım” deyip bir köşeye çekilmesi ve kendisini değişime kapatması değildir. Kendini kabul elbet bu yanlardan bazıları etme hali, yargısızca kendi içinizde var olan yanları görmek ve bunları anlamaya çalışmaktır. Elbet anladığınız ve kabul ettiğiniz yanlar size zarar veriyorsa, sizi rahatsız edip işlevsiz kılıyorsa psikoterapi bunların değişmesi için doğru adrestir.

Fark etme, kabul etme ve değişim birer süreçtir ve pat diye olmaz. Fark ettiğiniz, kabul ettiğiniz ve değiştirmek istediğiniz yanların gelişimsel kökenleri (erken dönem yaşantılarınızla bağlantısı) anlaşılır. Anlaşılan bu kökenlerin önceki yaşantılarınızda size ne gibi faydaları ve zararları olduğu değerlendirilir ve günümüz koşulları için sizi işlevsel kılacak yeniden yapılandırmalar üzerinde karşılıklı çalışılır.