Karantinada Kilo Kontrol

Karantinada Kilo Kontrol

Evde kaldığımız süre boyunca yemeklere ulaşılabilirliğimiz artıyor. Özellikle karantina sırasında her birimizin eve yiyecek stokladığımız bugünlerde yeme alışkanlıklarımız da değişim olabilmektedir. Ev içerisinde kendimizi nasıl oyalamamız gerektiğini bilmediğimizde de yeme davranışının arttığı görülmektedir. Buna ek olarak, evlerin fiziki sınırları içerisinde hareket edebildiğimiz için hareketsizleşiyoruz ve kilo da artış gözlemleyebiliyoruz.

Karantina sırasında kilo kontrolünü sağlamak için yapabileceklerinizi şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. Karantinayı evde geçirdiğiniz süre için belirli bir rutin belirleyebilirsiniz. Rutin, beraberinde bir yeme düzeni de getirecektir. Örneğin, işte/okulda vakit geçirdiğinizde kaçta yemek yiyeceğiniz, kaçta ara öğün tüketeceğiniz az çok bellidir. Ancak evde kalınan süre boyunca bu rutin kolayca değişebilmekte ve dolayısıyla yeme saatleri ve düzeninde de değişiklik görülebilmektedir. Uyku saatlerinin düzenlenmesi, ev içerisinde yapacağınız işlerin/aktivitelerin planlaması ile birlikte yeme saatlerini de belirlemek kolaylaşacaktır. Yeme davranışı saatler ile sınırlandırılabilir.
  2. Evde hareketsiz kaldığımız süre boyunca, ruminasyon dediğimiz zihinde düşüncelerin uçuşması ve durdurulamaması durumu da artmaktadır. Ruminasyon ve istenmeyen düşüncelerle baş edebilmenin en kolay yollarından bir tanesi de duygusal yemek yeme olabilmektedir. (Duygusal yemek yeme hakkında detayı bilgi için “Duygusal Yemek Yeme” Blog yazımı okuyabilirsiniz). Özellikle her birimizin eve yiyecek stokladığı şu günlerde yiyeceğin elimizin altında olması ve kendimizi görece oyalayacak herhangi bir aktivite bulamamızda yeme davranışını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu tip durumlarda kendinize şunları sormak faydalı olacaktır: “Şu anda benim vücudumun bu yiyeceğe ihtiyacı var mı? Bu yiyeceği hangi amaca hizmet etmesi için yiyeceğim? Duygularımı ve düşüncelerimi bu yediğim yiyecek ile gerçekten yatıştırabilir miyim?”. Bu soruları kendinize sorduktan sonra yeme davranışla ilgili belirli bir farkındalığa ulaşacak ve yeme davranışınızı düzenlemenin daha kolay olacağını deneyimleyebilirsiniz.
  3. Karantina esnasında yeme günlüğü tutmak da yeme düzeniniz hakkında farkındalık sahibi olmak için size yardımcı olacaktır. Saat kaçta hangi yiyecekten ne kadar yediğinize dair bilgileri listelemek gereksiz (aç değilken yediğiniz) yiyecekleri ve/ya hangi aralıklarla ne kadar sık yemek yediğinizi veya uzun süre aç kaldığınıza dair fark etmenizi ve dolayısıyla yeme davranışınızı düzenlemenizi sağlayabilir.
  4. Ev içerisinde yapabileceğiniz egzersizleri belirlemek de kilo kontrolü için yardımcı olacaktır.

Kilo kontrolünü sağlayamadığınız durumlarda diyetisyenlerden ve psikologlardan yardım talep etmeniz de doğru olacaktır.